Videoviestinnän uusi todellisuus

Home » Blogi & Uutiset » Blogikirjoitus » Videoviestinnän uusi todellisuus

Se tapahtui tietokoneille. Se tapahtui älypuhelimille ja tableteille. Se voi tapahtua miltei mille vain. Nyt se on tapahtumassa videoviestinnälle. Arkipäiväistyminen. Eikä sen pitäisi yllättää ketään.

Opiskelua videokokouksina

ESIMERKKI HI-TECHIN MUUTTUMISESTA KOKO KANSAN TUOTTEEKSI: ÄLYPUHELIN

Moni muistanee varhaisten älypuhelimien käyttäjäystävällisyyden – tai paremminkin sen puuttumisen. Ominaisuuksia kyllä riitti jo varhaisista Symbian-puhelimista alkaen; se ei ollut ongelma. Ongelmana oli se, että monet noista ominaisuuksista eivät joko toimineet lainkaan, ne toimivat niin-ja-näin, tai ainakaan niitä ei tarvittaessa löytänyt jatkuvasti muuttuvien sekavien käyttöliittymien alta. Ja mitä tulee laitteiden asetuksiin ja yhteensopivuuteen keskenään, on ehkä parasta olla edes muistelematta sitä kaikkea.

Kaikki ei ole tänä päivänäkään aurinkoista älypuhelinten rintamalla; etenkin ilmeisen tarkoituksellinen epäyhteensopivuus eri alustojen välillä häiritsee käyttäjää välillä kohtuuttomankin paljon. Mutta saman laitealustan, kuten iOS sisällä asiat alkavat keskimäärin toimia. Helposti, kohtuuvarmasti, ja – yhä enemmän – pilvessä.

Ajan mittaan alamme odottaa ja olettaa tiettyjen asioiden vain yksinkertaisesti toimivan. Silloin massat alkavat käyttää niitä. Ei ole kauaa siitä, kun älypuhelin maksoi jopa 1000 euroa, ja niitä oli vain harvoilla, ylpeillä edelläkävijänörteillä sekä varakkailla. Nyt ne maksavat niin vähän, että lähes kuka hyvänsä pystyy hankkimaan sellaisen. Hi-techistä on tullut älypuhelimissa kaiken kansan arkipäivää.

MIKSI SAMA TULEE TAPAHTUMAAN VIDEOVIESTINNÄLLE

Videokokoukset ovat perinteisesti edustaneet kalliita ja monimutkaisia asioita, missä yritysten ylin johto tekee niitä erityisissä neuvotteluhuoneissa insinööriarmeijan tukemina. Niitä ei ole mielletty osaksi tavallisen ihmisen arkea.

Huokeat web-kamerat, Yahoo!, MSN Messenger, ja ennen muuta ehkä Skype aloittivat tässä mielenkiintoisen muutoksen. Ihmiset alkoivat pitää kuvallisesti yhteyttä toisiinsa arjissaankin. Sukulaiset, rakastavaiset, usein ihan ystävätkin pystyivät äkkiä paitsi näkemään toisensa, myös säästämään etenkin kaukopuheluissa melkoisestikin rahaa. Mitä siitä, että teknologia toimi vähän miten sattuu? Se toimi yleensä tarpeeksi hyvin – ja se oli lähes tai täysin ilmaista.

Sitten sama levisi mobiililaitteisiin. Facetime ja vastaavat videopuhelupalvelut olivat äkkiä helposti käytettävinä useimpien ihmisten käytettävissä. Tämä oli muutoksen hetki, sillä nyt sama puhelin, jolla pidit kenties päivittäin kuvallista yhteyttä johonkin läheiseesi, olikin usein mukana myös työpäivän ajan. Looginen kysymys monelle siinä vaiheessa oli: voisiko ainakin jotkut työtapaamisetkin tiimin kesken tai asiakkaan, kumppanin kanssa, hoitaa tällaisena ilmaisena tai ainakin huokeana videopuheluna? Miksipä ei?

Vastaus oli: koska yksityiskäyttöön tarkoitetut videopikaviestimet, kuten Skype, Facetime, jne, eivät kyenneet toimimaan yrityksissä käytettyjen ns. vakavien videokokousratkaisujen kanssa. Ne eivät olleet yhteensopivia keskenään. Tämä oli mahdollisesti tietoinen ratkaisu monilta pelureilta, sillä näin vältettiin ammattilaisjärjestelmien hintaeroosio kilpailussa halpojen ja ilmaisratkaisujen kanssa. Tai: näin ainakin ajateltiin.

PELINMUUTTAJA ASTUU KUVAAN

Se vain ei toimi niin. Aina jokin disruptiivinen toimija markkinoilla näkee tilaisuuden rikkoa vanhat hinta- ja markkinarakenteet. Todellista syytä siihen, miksei esim. Skype voisi aivan hyvin toimia järeiden neuvotteluhuonejärjestelmien kanssa yhteen, ei ole enää vähään aikaan ollut. Olikin vain ajan kysymys, milloin joku tekisi siitä totta. Harvaa yllättänee se, että juuri Google avasi pelin hiljan hedelmää tuottaneella yhteistyöllään Vidyon kanssa. Mitä hyvänsä muuta asiasta seuraakin, edessä on aivan uusi, huokea tuoteluokka pienyritysten videoviestintään. Samalla ero yritys- ja kuluttajaratkaisujen välillä hämärtyy tai katoaa.

Nämä ohjelmistopohjaiset ”pelisääntöjen muuttajat” toimivat pääsääntöisesti pilvipalveluina, vaikka ne voivatkin liittyä perinteisiin neuvotteluhuonejärjestelmiin. Niillä tulee olemaan vaikutus myös moniin ehkä odottamattomiin asioihin, kuten sisällöntuotantoon. Varmaa on se, että alan on sopeuduttava uuteen tasapainoon, jossa hintahaitari vaihtelee ilmaisesta hyvinkin kalliisiin neuvotteluhuonejärjestelmiin – ja jossa ainakin lähes kaikki palvelut ja laitteet ”juttelevat” toisilleen. Kalliimmille ratkaisuille on näin oltava tulevaisuudessa paremmat perustelut, parempi tuki, yksinkertaisesti vastinetta rahalle.

Lopulta se, joka tarjoaa oikeaan hintaan helpon, varmatoimisen ratkaisun – ja tarvittaessa pilvipalveluna, tulee kyllä pärjäämään jatkossakin. Niille toimijoille, jotka kenties jäävät elämään menneessä maailmassa, edessä on varmasti suuria haasteita.

Leave a Comment