Videoneuvottelu kokoushuoneessa  
Videoneuvottelu kokoushuoneessa

Videoneuvottelu kokoushuoneessa 

Fyysinen kokoustila tarjoaa yleensä parhaan mahdollisen kuvan- ja äänenlaadun osallistujille. Kokoukseen voidaan tällöin osallistua myös mobiililaitteilla ja tietokoneilla eri puolilta maailmaa niin kauan kuin käytettävissä on vähintään 3G-tasoinen verkkoyhteys osallistujiin. Edes tätä ei tarvita silloin, jos osa kokouksen osallistujista käyttää pelkkää ääniyhteyttä.

Näissä ratkaisuissa käytetään usein erittäin korkealaatuisia, kauko-ohjattavia kameroita sekä kehittyneitä kaiutin/mikrofonijärjestelmiä, jotka välttävät mobiili- ja tietokonepohjaisten videokeskustelujen rajoitukset ja ongelmat kuvassa ja äänessä. Useiden suurten, tarkkojen näyttöjen käyttö mahdollistaa myös materiaalien jakamisen täysin uudella laatutasolla.

Hyvä videokokoushuone ei ole tänä päivänä enää automaattisesti kallis rakentaa, sillä esimerkiksi taulunäyttöjen hinnat ovat kuluttajamarkkinoiden kilpailun vuoksi tulleet varsin alas.

Helppo käyttää
Oikeanlainen pöytämikrofoni varmistaa hyvän kuuluvuuden
Aineistoa voidaan jakaa näytöllä
Osallistujat ja jaettu materiaali näkyvät ruudulla
Kokoushuoneeseen sopiva kamera on tärkeä

Videoneuvottelulaitteen käyttöliitymä

Kokoushuonejärjestelmä on helppo käyttää erillisen kaukosäätimen tai sovellusohjelman avulla. Valitse ruudulta oikea virtuaalihuone, ja olet mukana kokouksessa. Kauko-ohjaus mahdollistaa kameroiden, mikrofonien, äänenvoimakkuuden, osallistujien, aineistojen jaon ja muun hallinnan.

Käyttöliitymä

Videoneuvottelulaitteen käyttöliitymä

Kaukosäädin

Videoneuvottelulaitteen kaukosäädin

Kauko-ohjaus tabletilla

ipad-juhtimine

Pöytämikrofonit

Kunnollinen monimikrofoni auttaa erityisen paljon silloin, kun samassa tilassa on useampia osallistujia. Kaiutin- ja pöytämikrofoneja voidaan ketjuttaa, jolloin pitkänkin kokoushuoneen pöydän ympärillä saavutetaan selkeä ja häiriötön äänenlaatu ilman äänenkiertoa. Kuvassa näkyy myös punaisena loistava mykistysnappi, josta osallistujat näkevät helposti, milloin heidän puheensa kuuluu muille, milloin taas ei.

Monimikrofoni

Monimikrofoni

Mykistysnappi

Mykistysnappi

Mikrofonien ketjutus
Mikrofonien ketjutus

Näytön jakaminen kokouksessa

Tietokoneen tai mobiililaitteen näyttö voidaan jakaa kahdella eri tavalla, joilla molemmilla on etunsa: joko suoralla kaapelikytkennällä, tai sovelluksen kautta.

Kaapelikytkennän etuna on saavutettava korkeampi kuvan virkistystaajuus, joka riittää jopa elokuvien katsomiseen Full-HD laatuisina. Tämä mahdollistaa esimerkiksi mainosfilmien tuotannossa sujuvan tavan työskennellä ryhmissä. Yleisimmät käytetyt liitännät ovat jo väistymässä oleva VGA ja HDMI, mutta yhä useammin uusista laitteista löytyy myös mini-HDMI, micro-HDMI, DisplayPort tai Mini-DisplayPort-liitin.

Sovelluksella jakamisen etuna puolestaan on se, että jaettavaksi voidaan valita vain esim. tietty näytöllä oleva ikkuna (vaikkapa PowerPoint), jolloin muut, mahdollisesti luottamukselliset tiedot näytöllä eivät näy toisille. Tämä parantaa tietoturvaa.

DisplayPort kaapeli

iPhone kaapeli

iPhone-kaapelisovitin

HDMI-liitin

HDMI-liitin

Kokoushuone yhdellä suurella näytöllä

Yhtä isoa näyttöä käytettäessä osallistujat ja jaettu materiaali näkyvät samalla ruudulla. Näkymää voidaan helposti muokata tarpeen mukaan:

Vain osallistujat, kaikki saman kokoisina
Aktiivinen puhuja suurena, muut osallistujat pienempinä
Osallistujat ja jaettu materiaali samansuuruisina
Osallistujat pienempinä, jaettu materiaali suurena
Vain jaettu materiaali näytöllä

Kaksi näyttöä videoneuvottelulaitteessa

Kaksi näyttöä mahdollistaa osallistujien ja jaetun materiaalin esittämisen erillisillä näytöillä. Kun materiaalia ei jaeta, osallistujat näkyvät kummallakin näytöllä.

Kaksi näyttöä videoneuvottelulaitteessa

 

Vain osallistujat, kaikki saman kokoisina
Osallistujat ja jaettu aineisto
Osallistujat ja jaettu aineisto
Osallistujat ja jaettu aineisto
Jaettu aineisto näkyvillä

Videoneuvottelu kamerat

Kameroissa on usein kauko-ohjausmahdollisuus ja zoomaus, ja niitä voidaan lisätä tarpeen mukaan (esimerkiksi oma kamera fläppitaulua varten).

Iso huone

Yli 10 paikkaa

Iso videoneuvottelu kamera

Keskikokoinen huone
1-10 paikkaa

Keskikokoinen videoneuvottelu kamera Logitech-ConferenceCam-cc3000e

Pieni huone
1-5 paikkaaLogitech-ConferenceCam-bcc950