Videokeskustelut muuttamassa arkeamme

Home » Blogi & Uutiset » Blogikirjoitus » Videokeskustelut muuttamassa arkeamme
Menneisyydessä videoneuvottelut herättivät mielikuvia kalliista, vaikeakäyttöisistä, vain suuryritysten ylimmän johdon käyttämistä neuvotteluhuoneratkaisuista.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja vaikka perinteisetkin videoneuvottelut ovat yhä paitsi käytössä, myös tulleet paljon edullisemmiksi ja helpommiksi, samaisia ratkaisuja käytetään yhä laajemmin aivan uusiin käyttötarkoituksiin.

Yksi ilmeinen muutos on videoviestinnän siirtyminen tiukasti aikaan ja paikkaan sidotuista kokoushuoneista periaatteessa kaikkialle, missä käytettävissä on edes kohtuullinen mobiiliverkko sekä tietokone, tabletti tai älypuhelin. Tästä on seurannut ad hoc-tyyppisten pikakokousten nopea yleistyminen. Videokokouksen voi kutsua koolle vaikka ravintolapöydästä. Edes mitään ohjelmistoja ei, kiitos mm. tulevan WebRTC-teknologian, pian tarvitse asentaa videokokousta vasten; pelkkä web-selain riittää.

Tämä kehitys, yhdessä ratkaisevasti parantuneen kuvan- ja äänenlaadun kanssa, mahdollistaa nyt esimerkiksi videokokousjärjestelmien käytön laadukkaaseensisällöntuotantoon luovilla aloilla. Terveydenhuollossa videokokouksia on käytetty jo jonkin aikaa lääkärien, hoitajien ja potilaiden välillä monin tavoin. Lisää mahdollisuuksia on esimerkiksi vanhuksille ja vammaisille tarkoitetuissa palveluissa.

Erilaiset tukipalvelut hyödyntävät videokeskusteluratkaisuja myös erittäin tehokkaasti. Asiakkaiden ongelmien näkeminen visuaalisesti auttaa usein ratkaisevan paljon, eikä esimerkiksi huoltohenkilön tarvitse aina matkustaa paikan päälle. Etäkoulutus omaa yhtä lailla valtavaa potentiaalia, sillä opetus ja koulutus voidaan helposti järjestää lähes minne päin maailmaa hyvänsä, milloin hyvänsä. Videokeskusteluja voidaan hyödyntää myös erilaisissa rekrytointi– ja henkilöstöasioissarakennusprojektien valvonnassa, uudenlaisissa tehokkaammissa myyntitavoissa, ja markkinoinnissa.

Kun videokokoukseen kykenevät päätelaitteet vielä ovat halvenneet jo aivan kuluttajahintaisiksi, loppua uusille käyttötavoille ei ole näkyvissä. Olemme jo tottuneet tavoittamaan ihmiset ja palvelut äänipuheluilla, Internetin kautta – ja jopa sosiaalisen median välinein. Pian arkitodellisuuttamme tulee olemaan tavoittaa tuo kaikki myös kasvotusten, olemme sitten kotona, toimistolla, tai kenties Kiinan vuoristossa. Tämä kaikki tulee muuttamaan paljon – ja silti sekin on vasta alkua yhteiskunnalle, jossa kaikki palvelut ovat tavoitettavissa missä vain, koska vain. Kasvotusten.

Leave a Comment