Ääntä! (eli miksi ulkoisissa kaiutinmikrofoneissa on järkeä)

Home » Blogi & Uutiset » Blogikirjoitus » Ääntä! (eli miksi ulkoisissa kaiutinmikrofoneissa on järkeä)

Kannettava tietokone ei ole kovin kummoinen äänentoistolaite; jokainen sen omilla pikkuruisilla kaiuttimilla musiikkia kuunnellut tietää tämän todeksi. Tableteilla ja matkapuhelimilla tilanne on, kuten arvata saattaa, vieläkin kehnompi. Sama pätee mikrofoneihin. Matkapuhelimissa ne voidaan optimoida puheelle lähietäisyydeltä, mutta kannettavissa tietokoneissa ja tableteissa mikrofonit joudutaan suunnittelemaan hyvinkin epäedullisista asetelmista.

Kannettavien pienikokoisten laitteiden kaiuttimissa joudutaan tekemään ikäviä valintoja toisaalta tilan vähäisyyden, toisaalta virrankulutuksenkin takia. Fysiikan lait tekevät matalien äänien toistamisen hyvin pienistä kaiutinelementeistä, joiden takana on vieläpä hyvin pieni ”kotelo” lähes mahdottomaksi, eikä edes sähköinen taajuuskorjaus auta kovin pitkälle, sillä pienen kaiutinelementin ns. liikepoikkeama (eli paljonko kaiuttimen ääntä tuottava kartio voi liikkua edestakaisin) tulee hyvin nopeasti vastaan. Tablettien ja älypuhelinten kohdalla onkin pieni ihme, että niistä saadaan mitään järjellisen laatuista ääntä ulos.

Siedettäviä kaikkeen, hyviä eivät mihinkään?

Tietokoneita ja muita mobiililaitteita käytetään hyvin moninaisiin tarkoituksiin, mistä syystä niiden kaiuttimia ei voida optimoida kovin hyvin mihinkään tiettyyn käyttöön. Niistä on tultava ulos siedettävän laatuista musiikkia, puhetta, pelien efektejä ja elokuvien äänimaailmaa. Tästä syystä harva näistä ratkaisuista toimii erityisen hyvin puhtaassa puheäänen toistamisessa esimerkiksi videoneuvottelussa. Ääntä tulee vähän, se on yleensä ohuen ja suttuisen sävyistä, ja usein jopa säröytynyttä.

Mikrofonien tehtävä ei ole yhtään sen helpompi, vaikka ne voidaankin optimoida pelkälle puheelle. Niiden sijoitus kannettavissa tietokoneissa ja tableteissa on tavallisesti aivan liian lähellä pieniä, kehnoja kaiuttimia, mistä seuraa hyvin herkästi äänenkiertoa (tuttu ”ulina” monelle) ja kaikenlaisia muita ei-toivottuja sivuilmiöitä. Uudemmissa laitteissa pahimmat ongelmat on saatu kuriin erilaisilla ohjelmallisilla ja elektronisilla jipoilla, mutta esimerkiksi äänen tasaiseen, laadukkaaseen nappaamiseen neuvottelupöydän ympäriltä ne eivät juuri taivu.

Spesialistia pöydälle

Tällöin apuun tulee tarkoitukseen erityisesti suunniteltu kaiutinmikrofoni, jollaisia esimerkiksi Logitech tuottaa moneen tarpeeseen ja hintaluokkaan. Nämä laitteet on suunniteltu täysin puheäänen ehdoilla, ja ne mahdollistavat voimakkaan, hyvätasoisen äänen useammankin henkilön kokoustilassa. Niiden mikrofonit kykenevät nappaamaan äänen kauempaakin, eikä häiritseviä, pahimmillaan hermoja repiviä äänenkierto-ulinoita tms. synny. Näissä laitteissa on myös mahdollista mykistää mikrofoni yhdestä napista, jolloin kaikki läsnäolijat näkevät merkkivalosta, milloin toiset kuulevat keskustelun, milloin taas ei. Myös äänenvoimakkuuden säätö on paljon helpompaa kuin tietokoneen tai tabletin omista säätimistä.

Säästäminen tällaisessa asiassa onkin usein säästämistä väärässä asiassa, sillä jo huokea dedikoitu ulkoinen kaiutinmikrofoni tuottaa ratkaisevasti miellyttävämmän ja toimivamman kokemuksen kaikille kokoukseen osallistuville. Loppujen lopuksi, onhan mukava tietää kokouksen lopuksi, mistä oikeastaan on puhuttu ja mitä päätetty – mikä ei ole aina ollut mitenkään itsestään selvää etenkään konferenssipuheluissa huonojen linjojen ylitse. Riittävän hyvät välineet muuttavat tässäkin asiassa piinaavat pakkopullapuhelut tehokkaaksi ja tuottavaksi työskentelyksi.

Logitech-CC3000e-large